Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie
Jaargang 10, nummer 4, september 2012

Beste collega

Met de registratieverzoeken voor het register Arbeid en Organisatiepsycholoog NIP loopt het storm! Mede daarom heeft de registratiecommissie de overgangsregeling voor de registratie verlengd van 1 tot 22 september 2012. CliŽnten en Zorgverzekeraars willen graag weten of u geregistreerd bent. Laat dat zien met uw registratienummer en het beeldmerk op al uw communicatiemiddelen.

De redactie

 

 

    verschijning
    & deadlines

    contact
    afmelden
    archief

Initiatief nemen bij verandering levert werknemers meer op
Bij organisatieveranderingen is het van belang dat werknemers een positieve en actieve insteek hanteren om zo een win-winsituatie te bereiken. Dat is beter dan een houding van passiviteit en onmacht, stelt Karen van Dam in haar oratie. Bron: OU
Precies en expressief communicerende leidinggevenden succesvoller
Angelique Bakker deed onderzoek naar de manier waarop leidinggevenden met hun medewerkers communiceren en hoe die dat ervaren. Bron: VU
Behandeling depressie: sneller hersteld, niet sneller aan het werk

Depressie gaat meestal gepaard met langdurig ziekteverzuim. Behandeling volgens de collaboratieve care methodiek versnelt het herstel, maar leidt niet tot snelle werkhervatting, concludeert Moniek Vlasveld. Bron: VU

Vragenlijst toont afgenomen prestatie verpleegkundigen door psychische klachten 
Fania Gšrtner ontwikkelde en evalueerde de Nurses Work Funcioning Questionnaire. Dat blijkt een valide en betrouwbaar instrument om bij verpleegkundigen en paramedici vast te stellen of ze minder goed functioneren. Bron: UvA
Inzicht in moreel klimaat organisatie is essentieel voor effectiviteit
Om te begrijpen hoe en waarom organisaties al of niet werken, is inzicht in het moreel klimaat van een organisatie onontbeerlijk. Maar wordt daar onderzoek naar gedaan en zo ja: hoe? Dat bestudeerde Hans Bennink in zijn promotieonderzoek. Bron: RU
Samen prestatieafspraken maken verbetert werk
Uit onderzoek van Bianca Groen blijkt dat zowel medewerkers als leidinggevenden de kwaliteit van samen ontwikkelde prestatie-indicatoren hoger vinden. Bron: UT
Meer mensen verwachten weinig van het zoeken naar werk 
In het tweede kwartaal van 2012 waren er 57 duizend personen die afzagen van werk omdat ze de kans op succes gering achtten. Dit zijn er 14 duizend meer dan een jaar eerder. Bron: CBS
Workaholics zijn liever moe dan lui
In tegenstelling tot bevlogenheid, heeft werkverslaving negatieve consequenties voor het individu en diens omgeving. Corine van Wijhe-van Iperen onderzocht psychologische antecedenten. Bron: UU  
Werknemers willen het liefst meer invloed op werktijden
Veel bedrijven vullen het nieuwe werken (hnw) in als plaatsonafhankelijk werken met flexibele werkplekken. Maar flexibele werktijden zijn minstens zo belangrijk. Bron: werkenvervoer.nl
Kennisinstellingen en bedrijfsleven slaan handen ineen
Bedrijfsleven en kennisinstellingen hebben in een manifest de handen ineengeslagen om te werken aan de toekomst van de Nederlandse (kennis)economie. Nederland heeft de ambitie om in de top 5 van de kenniseconomieŽn van de wereld te komen. Bron: NWO
 • Overgangsregeling registratie Arbeids- en Organisatiepsycholoog NIP verlengd!
 • Laat uw BIG- en NIP-registratie nog beter zien 
 • Gezocht penningmeester sectorbestuur A&O NIP
 • Gezocht ledenafgevaardigden sector A&O NIP
 • Ding mee naar de David van Lennep Scriptieprijs 2012!
 • EAWOP Conference 2013, deadline Abstract Submission 30 september 2012
E-coaching - Direct aan de slag met het nieuwe coachen
Het eerste standaardwerk over e-coaching met een stevig fundament in de wetenschappelijke theorie en praktijk.
Het winnaareffect - Wat succes en macht met onze hersenen doen
Winnen, veel winnen, verandert iets in onze hersenen. Een verfrissend nieuw perspectief op leiderschap en zijn vele uitdagingen.
Organisatie en verandering in de praktijk
Anton Cozijnsen reduceert de complexiteit van verandermanagement en helpt om theorieŽn toegankelijk en toepasbaar te maken in de praktijk.
Op het gevoel - Hoe wij elkaar beÔnvloeden met onze emoties
Kunnen we onze emoties inzetten bij het sluiten van een goede deal? Welke emoties kan een manager het best tonen om zijn werknemers te motiveren? Gerben van Kleef laat zien hoe geraffineerd onze emoties werken.
HR - Terug naar de menselijke maat
Mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen kan een rijk en zelfs swingend proces zijn. Dirk Jan Verheijen gaat op zoek naar plaatsen waar swing verloren is gegaan.
IntuÔtie
Laura Day: In plaats van denken moet u doen. Begin te luisteren naar uw intuÔtie, stop met analyseren en vergroot uw zakelijke succes.
Gedraag je!
Over gedrag en gedragsverandering van medewerkers, managers en andere betrokkenen. Recente inzichten uit netwerktheorieŽn, neurowetenschappen en sociobiologie aangevuld met onconventionele interventietechnieken.
Scans, pillen... of schop onder de kont?
Peter Ambagtsheer
Bij ons A&O-psychologen is gedrag nog geen product van hersencellen, maar van voorgeschiedenis, persoonlijkheid, omgeving, intelligentie en de keuze om besluiten te nemen.
HNW: is iedereen ervoor geschikt?
Maud van Aalderen
Je kunt geen krant of tijdschrift openslaan of je leest over Het Nieuwe Werken (HNW). Vanuit psychologisch oogpunt is het interessant om te voorspellen welke mensen goed kunnen omgaan met HNW.
De psycholoog voor de klas (5)
Monique Bekker
Als ik de columns en artikelen lees in A&O-items valt het mij op dat de inhoud zich vooral concentreert op medewerkers in de zakelijke sector.
Demissionair kabinet, last of lust? - Over de impact van zelfsturing en het nut van de verkiezingen
Sandra Rethmeier
Vandaag, 12 september 2012, gaan we weer stemmen! We hebben nog een demissionair kabinet, maar daar komt binnenkort 'gelukkig' een einde aan.
Vijftigplussers
Joke Tacoma
Wat doe je als organisatie met oudere medewerkers? Probeer je ze zo snel mogelijk te ontslaan of probeer je ze juist aan te nemen?

 

INTERNETPUBLICATIES

 • 4e Nationaal Opleiding & Ontwikkelcongres
  27 september 2012: Maarssen
 • Congres Werk Gezondheid
  2 oktober 2012: Kinderdijk 
 • 1st EAWOP WorkLab
  4-6 oktober 2012: Helsinki, Finland
 • Starten als zelfstandig psycholoog (KvK/NIP)
  12 oktober 2012: Amsterdam
 • Modern ACM: co-creatie in de cloud?
  26 oktober 2012: Amsterdam
 • EAWOP Small Group Meeting
  27-29 oktober 2012: Varenna, ItaliŽ
 • HRM praktijkonderzoekscongres
  2 november 2012: Utrecht
 • Jaarcongres MKB
  5 november 2012
 • Loopbaancongres - Arbeidsmarkt 2020
  6 november 2012: Den Bosch
 • Challengerday
  6 november 2012: Amsterdam
 • LVSC Congres: Innovatie
  9 november 2012: Ede
 • HR The Next Level
  15 november 2012: Den Haag
 • Intervisiebijeenkomst (A&O NIP)
  22 november 2012: Utrecht
 • WAOP Conference 2012
  23 november 2012: Groningen
 • Jonge Doctorenlezing (A&G NIP)
  29 november 2012: Utrecht
 • The 10th International Conference on Occupational Stress and Health
  16-19 mei 2013: Los Angeles, CaliforniŽ
 • 16th Congress of the European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP)
  22-25 mei 2013: MŁnster, Duitsland
 • The 13th European Congress of Psychology
  9-12 juli 2013: Stockholm, Zweden
 • European Conference on Psychological Assessment
  17-20 juli 2013: San Sebastian, Spanje
Nascholing voor organisatieadviseurs en coaches RINO Noord-Holland
De RINO Noord-Holland biedt een samenhangend scholingspakket aan voor organisatieadviseurs en coaches. Kenmerkend voor alle activiteiten is de toepassing van psychotherapeutische expertise in de organisatieadvies- en coachpraktijk. Leden van het NIP en de Ooa krijgen korting op alle activiteiten.
Bij- en nascholen bij de NSPOH
De NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) biedt actueel onderwijs voor alle disciplines in de occupational health. Het onderwijs varieert van klinische onderwerpen tot organisatie- en beleidsadvies, gericht op uw dagelijkse praktijk en uw persoonlijk functioneren.
Executive opleiding Coaching en Consulting in Context (USBO)
September 2012 start het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO), academisch kenniscentrum Universiteit Utrecht, met de executive opleiding Coaching en consulting in context - Theorie en praktijk van werken met onbewuste dynamiek in organisaties. Leden van de NIP-sector A&O en WAOP krijgen Ä 1000,- korting bij deelname.