header

A&O-items november 2016

Speciaal in het kader van de week van de werkstress

Lezing door prof. dr. Jan de Jonge: 'Arbeid en stress: door werk gevoed of gevloerd?

georganiseerd door de sector Arbeid & Organisatie

Stress op het werk is al jaren een groot probleem voor veel werknemers. Niet voor niets is het beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen in Nederland loopt jaarlijks een groot risico op allerhande psychische klachten en een burnout.

Maar waarom is werk stressvol? En waarom is het voor de ene werknemer een lust en voor de ander een last? Voor de een is het kennelijk een uitdaging, voor de ander leidt het tot stress en burnout.

In deze lezing wordt aan de hand van een recent arbeidspsychologisch model enig inzicht gegeven in de black box van werkstress en arbeidsmotivatie. Teneinde stressklachten en mogelijke arbeidsuitval te reduceren moeten de juiste typen hulpbronnen én het juiste type herstel in en na het werk geactiveerd worden om specifieke inspanning (‘werkdruk’) te kunnen reguleren. Daarnaast kunnen voldoende hulpbronnen en herstelmogelijkheden ook aangewend worden voor groei en ontwikkeling. Hierdoor kunnen creativiteit, arbeidsmotivatie en arbeidsprestaties bevorderd worden.

Moderne arbeid vraagt nogal wat van werknemers. Om werknemers gemotiveerd te houden, dienen ze alle ruimte te krijgen om hun werk zo te organiseren dat het optimaal aansluit bij het type inspanning dat ze moeten leveren. Arbeid kan tot meer lust dan last leiden, indien het gepaard gaat met een optimale match van de juiste hulpbronnen en het juiste herstel in en na het werk.

Jan de Jonge
Jan de Jonge is hoogleraar Arbeids- en Sportpsychologie aan de Technische Universiteit Eindhoven, en tevens vice-decaan van de Faculteit Technische Bedrijfskunde en Innovatiewetenschappen. Hij is Registerpsycholoog NIP/ Arbeid & Organisatie en actief geweest binnen het NIP, onder meer als sectievoorzitter Arbeid & Gezondheid, en als bestuurslid van de sector Arbeid & Organisatie.

Locatie
De lezing vindt plaats in het NIP-Huis (gevestigd in HNK Centraal Station), op de 1e verdieping van het gebouw.  Adres: Arthur van Schendelstraat 650, 3511 MJ Utrecht.

Datum en tijdstip
De lezing vindt plaats op vrijdag 18 november 2016 van 12:30-13:30 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Aanmelden
Deze lezing is gratis. Er is maar een beperkt aantal plaatsen dus meld je snel aan!