header

A&O-items november 2016

Dont't get high...

peter_ambagtsheer Peter Ambagtsheer
Het is meestal niet zo'n goed idee om negatief geformuleerde instructies te geven. Behalve psychologen zou niemand dat moeten doen. Zeker niet aan mensen die zichzelf een beetje kwijt zijn en zoeken naar hun ware identiteit.

Het kan natuurlijk beter. Wij psychologen zijn dol op ons vak, op onze cliënten/klanten en we houden van inspirerende, opbouwende, verbindende ontwikkeladviezen. Om richting markt te onderstrepen hoe goed we zijn, hebben we niet alleen een diploma, maar ook een NIP-lidmaatschap, psycholoog NIP-registratie en sinds een paar jaar de registratie Registerpsycholoog NIP/ Arbeid & Organisatie. Dat is een krachtig antwoord op alle onverlaten die beweren dat computers het beter kunnen dan psychologen, op alle coaches die zonder opleiding een bordje met 'coach' op hun deur spijkeren, op alle HRM-managers die liever een astroloog consulteren dan een wetenschappelijke adviseur, op alle cliënten die door de bomen weer glashelder zicht op het bos krijgen.

We kunnen nog meer doen om beter te worden. Sommige goeroes schetsen een toekomst waar psychologen worden vervangen door computerschermen of knuffelrobots. Wij NIP-psychologen hebben een veel beter antwoord bedacht op de veranderingen in de wereld: nóg slimmer worden. Advies daarover hoeven we niet ver te zoeken, het is immers ons eigen vak.

Maar we moeten toch ook wel onze kennis onderhouden. Al die weergaloze wetenschappelijke ontwikkelingen - het duizelt ons gewoon - moeten via internet, boeken, seminars, cursussen en trainingen in ons hoofd gepropt zodat we alle computers, zelfbenoemde coaches en astrologen en acteurs een straatlengte voor blijven. En natuurlijk ook alle gecertificeerde blije NLP-ers, MBTI-adepten en aanverwante gelovigen. We programmeren en typeren ons zelf wel.

Spaarpunten?

  • Hierbij kunnen we natuurlijk een beetje coaching goed gebruiken. En het levert nog punten op ook.
  • Om al die overweldigend revolutionaire nieuwe kennis te ontwikkelen, hebben we mogelijk wat extra psychologen nodig. Ze staan in de rij; en het levert punten op.
  • Om al die kennis in ons hoofd te krijgen, en in de praktijk te leren brengen, moeten we wel - via het NIP natuurlijk - wat trainingen volgen en puntjes sparen. Dat niet alleen; ook intervisie is bijzonder belangrijk. Ook dat levert punten op.
  • Omdat we al doende zo ontzettend veel nieuws te weten komen, moeten we ook nog eens zorgen dat de klant (cliënt) ervan onder de indruk is. Die klant heeft namelijk wat moeite om het meteen te bevatten allemaal, met die punten. Wat koopt de klant voor punten? Spaarpunten?
  • Om dit goed uit te leggen, kunnen we gelukkig onze eigen coachingsvaardigheden aanscherpen. Hetgeen weer punten oplevert. In het bijzonder Appreciative Inquiry, voor de helderheid net zo afgekort als Artificial Intelligence, komt hierbij goed van pas. Daar worden klanten (cliënten) blij van, ontdekken waar ze heen willen en alle negativiteit verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Voortdurend onzeker of onze klanten (cliënten) van weleer ons nog zien zitten, oefenen en trainen we ons helemaal suf terwijl de dienstverlening overgelaten wordt aan mensen die al die trainingen en kennisonderhoudsactiviteten van begin af aan niet zo nodig vonden (en veel te duur). Onze klanten/cliënten van weleer zien dit alles hoofdschuddend aan en vragen zich af waar het heen moet met die psychologen.

Op een dag zal het tot ons doordringen dat de grootste cliëntenkring (klantenkring) van de psychologen, de eigen vakbroeders zijn. De essentie van een marketing- en kwaliteitsinstrument zoals een beroepstitel is natuurlijk dat je er de externe markt mee kunt bewerken. Maar tot nu toe lijkt het er nogal op dat we onszelf therapeutisch bezighouden en hoe nuttig dat is.

Onze supply is prima. We moeten de hoofdgebruikers buiten de beroepsgroep leren zoeken. Don't get high on your own supply, raadt Elvira Tony aan in de film Scarface. Een advies dat onze beroepsgroep ook wel in de oren mag knopen.

beeldmerk_registerpsycholoog

Peter Ambagtsheer, Registerpsycholoog NIP/ Arbeid & Organisatie, heeft een A&O-adviespraktijk Mentaspex te Apeldoorn.

Reageren? Mail naar A&O-items.