algemeen
nip
       

NIEUWSBRIEF ARBEIDS- & ORGANISATIEPSYCHOLOGIE
Jaargang 11 - nr. 5 - november 2013


b_bater_smit

Alles wordt anders of toch niet? - Pijnlijke prognoses van 150 grootheden

Jürgen Brater en Peter Smit beschrijven uitgebreid hoe en waarom de werkelijkheid een andere wending nam. De toekomst laat zich immers het beste achteraf voorspellen.

In 1932 zei Albert Einstein dat er niet de geringste kans was dat we ooit gebruik zouden kunnen maken van atoomenergie. In 1945 vielen de eerste atoombommen op Japan. Ze waren ontwikkeld met behulp Einsteins theorieën. Enige tijd later voorspelde de Amerikaanse fabrikant Alex Lewyt dat zijn nucleair aangedreven stofzuiger binnen tien jaar in de winkel zou staan. Dat was weer een beetje te optimistisch.

Voorspellingen zijn van alle tijden, maar ze zijn vooral interessant als ze uit de mond komen van mensen met gezag; lieden die beter moeten weten. De directeur van IBM voorspelde ooit dat er in de wereld plaats was voor ten hoogste vijf computers. Platenmaatschappij Decca wees The Beatles af omdat mensen niet van gitaarmuziek zouden houden. Jan Timmer van Philips vroeg zich af wat mensen met zo'n glimmend cd-schijfje moesten. En zelfs Steve Jobs sloeg de plank een keer mis toen hij zei dat laptops alleen interessant zouden zijn voor journalisten.

In 'Alles wordt anders. Of toch niet?' noteren Jürgen Brater en Peter Smit meer dan 150 meesterlijke miskleunen van en over beroemdheden op het gebied van cultuur, wetenschap, politiek en economie. De auteurs beschrijven uitgebreid hoe en waarom de werkelijkheid een andere wending nam. De toekomst laat zich immers het beste achteraf voorspellen.

Willemijn Rinnooy Kan schrijft een inleiding voor deze uitgave. Het e-book bevat een groot aantal tekstlinks naar meer informatie over de 150 beschreven cases.

Jürgen Brater & Peter Smit (2013). Alles wordt anders. Of toch niet? - Pijnlijke prognoses van 150 grootheden.
Pixel Perfect; 144 pagina's; € 16,95.
EAN 97890848996.
E-book: € 11,95; EAN 9789491833113.