algemeen
nip
waop
       

NIEUWSBRIEF ARBEIDS- & ORGANISATIEPSYCHOLOGIE
Jaargang 9 - nr. 5 - november 2011


Google en A&O-psychologen

Joke Tacoma
Stel je bent directeur HRM van een organisatie en op zoek naar een psycholoog die de organisatie verder kan helpen. Redelijke kans dat je even googlet. Laat ik eens 'psycholoog organisatie' intikken, kijken wat er gebeurt.


Commercieel

Eerst krijg ik twee commerciële sites: van een opleiding en van een psycholoog die relatietherapie aanbiedt. Dat is niet wat je als directeur HRM zoekt. Na een site met vacatures volgt Wikipedia met uitleg over arbeids- en organisatiepsychologie: ‘het bestudeert de mens in relatie tot zijn werk en werkorganisatie’. Met de zoekwoorden zit ik dus goed. Daarna verschijnen twee sites van organisatiepsychologen, een in Nijmegen en een in Den Haag… .

NIP
Vervolgens krijg ik de site van het NIP. Zou die misschien een lijst van A&O-psychologen hebben? Niet in eerste instantie, ik zie zelfs niets over A&O-psychologen. Wanneer ik ‘Het beroep psycholoog' op de homepage aanklik, krijg ik iets te lezen over werkvelden, scholing, registratie en europsy. Misschien bij Sectoren en secties? Daar kan ik kiezen bij de sector Arbeid en Organisatie voor ‘Mens, Werk en Organisatie’. De leden van deze sectie kunnen organisatieadviseur zijn. Dat zoek ik. Maar ook hier geen lijst van A&O-psychologen.

Vacatures
Dan maar weer terug naar Google. Na het NIP komt weer een organisatiepsycholoog. Die vermeldt niet op haar site waar ze zit, maar via haar Linkedin-profiel kom ik erachter dat het 'Groningen area' is. Dat is de laatste organisatiepsycholoog op de eerste bladzijde van Google. Er volgen nog een vacaturesite (kennelijk wordt er vaak gezocht op vacatures voor organisatiepsychologen), twee opleidingen en een gz-psycholoog die haar site heel slim 'socialekaart' heeft genoemd.

Opleidingsinstituten
Inmiddels weet onze directeur HRM dat ze eigenlijk moet zoeken op 'arbeids- en organisatiepsycholoog', dus tik ik dat in bij Google. Op de eerste bladzijde weer Wikipedia met hetzelfde tekstje, gevolgd door negen opleidingsinstituten. Niks lijst met arbeids- en organisatiepsychologen.

Geen lijst
Op de tweede pagina verschijnt psycholoog direct. Daar kan ik kiezen tussen psychologen, psychotherapeuten en orthopedagogen. De enige hit is een psycholoog met de vermelding 'Arbeids- en organisatiepsycholoog' in zijn bedrijfsnaam.

Nog een keer dan: ik kan fout zitten en moet misschien gewoon 'a&o-psycholoog' bij Google invoeren. Weer geen lijst: twee sites met vacatures, een met een stageplaats, vier sites met opleidingen, een psycholoog die meldt dat je niet te veel zout moet nemen, een psycholoog die zich aanbiedt als carrièrecoach, een artikel van het NIP uit 2005 en een A&O-items van april 2011. Weer geen lijst met arbeids- en organisatiepsychologen.

Noloc
Zo te zien is er nog een wereld te ontdekken voor A&O-psychologen. Ik ben ook lid van Noloc, de vereniging voor loopbaanprofessionals. Op hun site kun je gewoon bij 'zoek een adviseur' een loopbaancoach zoeken. En als je met Google een 'gewone' psycholoog zoekt, kun je terecht bij kaart voor psycholoog (het kaartje met ballonnetjes op de eerste bladzijde), allepsychologen.nl, 123psychologen.nl en bij lve.nl (Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen). Allemaal op de eerste bladzijde met zoekwoord 'psycholoog'. Of deze psychologen goed zijn en/of in een BIG-register zitten, staat er alleen niet bij.

Gekwalificeerde psychologen
Het wordt tijd voor een site met een lijst gekwalificeerde A&O-psychologen, zodat je als directeur HRM weet waar je een goede psycholoog voor je organisatie kunt vinden.
Tip voor het NIP: kijk eens bij noloc.nl, zo moeilijk is het niet en je bewijst zowel je leden als degenen die op zoek zijn naar een goede (A&O-)psycholoog een geweldige dienst.

Joke Tacoma is chemicus, psycholoog en eigenaar van Tacoma Coaching.

Reageren? Mail naar A&O-items.