header

A&O-items juni 2017

Mohikaan

joke_tacoma Joke Tacoma
Al jaren heb ik een smartphone. Heel handig als je onderweg internet wilt gebruiken. Ik gebruik hem niet als telefoon. Thuis staat het antwoordapparaat aan, dat moet maar genoeg zijn.

Maar langzaam maar zeker gaat het niet meer. Een vriend die meldt dat hij me vaak ge-sms't heeft en dat ik steeds niet antwoord. Een collega die zegt: 'Heb jij het nog over skypen? Je moet facetimen met WhatsApp.' Het is me al eens gebeurd dat een collega binnenkwam, iedereen haar feliciteerde en ik geen flauw idee had waarom. Ze bleek 25 jaar getrouwd en had een foto op Facebook gezet.

En nu gaat de intervisiegroep een Whats-App-groepje maken. Wat is mijn 06? Geen idee, dat moet ik opzoeken. De telefoon die ik gebruik als ik onderweg bereikbaar moet zijn, heb ik ooit gekregen van de ING-bank. Daar komt mijn TAN-code op binnen zodat ik betalingen kan doen. Om deze telefoon te blijven gebruiken moest ik hem jarenlang ieder halfjaar met minimaal tien euro opladen. Zodat er ruim 150 euro aan tegoed op stond. Het 06-nummer van deze telefoon geef ik alleen als het nodig is en zeg er altijd bij: 'Hij staat alleen aan op verzoek. Normaal ligt hij in het laatje.'

De tijd is gekomen dat ik me voeg in het leger van smartphone-gebruikers. Ik ben bang dat het me veel tijd gaat kosten. Als ik zie hoe anderen steeds geconcentreerd naar hun scherm kijken, valt daar blijkbaar veel te zien. Loop ik straks ook al turend naar mijn telefoon over straat? Raak ik verslaafd aan een spelletje? Raak ik verslaafd aan de aandacht die anderen me geven als ik iets plaats? En ten koste van wat neemt de smartphone zijn plaats in? Misschien is rust nog wel een groter aspect dan tijd. Dat mijn rust weg is, dat ik steeds wil kijken, niets wil missen.

Discipline, ik weet het. Het kostte me een paar uur om de voicemail te activeren, contacten in te voeren en WhatsApp te installeren. Nu maar hopen dat de batterij lang meegaat. Hij is al oud, tenslotte. Net als ik.

Joke Tacoma is chemicus, psycholoog en eigenaar van Tacoma Coaching.

Reageren? Mail naar A&O-items.