Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie
Jaargang 10, nummer 3, juni 2012

EAWOP-congres 2013 - OPROEP

De organisatoren van het congres doen een uitdrukkelijk beroep op A&O-psychologen werkzaam in de praktijk, om voorstellen in te dienen voor symposia, voordrachten (papers), posters, paneldiscussies en debatten. Het NIP-sectorbestuur A&O ondersteunt deze oproep van harte; vindt het van belang dat prangende vragen vanuit de praktijk onder de aandacht worden gebracht van de wetenschappers die daarnaar onderzoek kunnen doen. En andersom dat degenen die in de praktijk van de A&O-psychologie werken, horen welke nieuwe ontwikkelingen er zijn die toegepast kunnen worden in het dagelijks werk. Lees verder...

 

 

    verschijning
    & deadlines

    contact
    afmelden
    archief

25% korting voor NIP-leden op ISO-norm voor Assessments
Tot 30 september 2012 kunnen NIP-leden de ISO-norm 10667 voor Assessments met 25% korting aanschaffen. Deze actie loopt via NEN. Bron: NIP
'Helder zijn over cultuur op de werkvloer'
Werkzoekenden zijn geneigd zich in het sollicitatieproces vooral op de aantrekkelijke organisatiekenmerken te concentreren, concludeert Marije de Goede in haar proefschrift. Bron: foliaweb.nl
Informele zorg moet fundament blijven
Marjolein Broese van Groenou gaat in haar rede in op ontwikkelingen in de informele zorg en verbindt die aan het onderzoek dat zij gaat uitvoeren: de gevolgen van de vergrijzende samenleving voor informele zorg voor en door ouderen. Bron: VU
Vaders willen alles behalve part-time werken
In de afweging om voor een werkgever te kiezen, speelt de mogelijkheid om parttime te werken voor vaders nauwelijks een rol. Zij kiezen eerder voor een goed salaris, auto van de zaak, pensioenregeling en thuis werken. Bron: IG
Carrière-opbouw kijkt vooral naar mannelijke kwaliteiten
Mannen en vrouwen beschikken over verschillende leiderschapstalenten. Bedrijven moeten een balans tussen beide troeven nastreven indien ze een daadwerkelijk efficiënt beleid willen voeren. Bron: Express.be
Jonge migranten optimistisch over positie in onderwijs en op arbeidsmarkt
Jonge migranten in Nederland zijn gemotiveerd voor hun opleiding en hebben de ambitie een baan te vinden en carrière te maken. Dat schrijft Debby Gerritsen in haar proefschrift. Bron: UU
Nieuw centrum voor geluksonderzoek
Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam start een nieuw multidisciplinair kennis- en expertisecentrum voor geluksonderzoek. Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO) wil koploper worden op het gebied van geluksonderzoek. Bron: EUR
Veel potentieel op de arbeidsmarkt blijft onbenut

'Focus als werkgever ook op werknemers die weliswaar naar behoren, maar nog niet optimaal functioneren', adviseert Else Ouweneel in haar proefschrift.
Bron: UU

The dark side of internet testing
Ongeveer 10% van de kandidaten die een webbased test afleggen, probeert te frauderen. Probeert, want frauderen is niet gemakkelijk en lang niet altijd succesvol. Zo blijkt uit onderzoek van Wim Bloemers, Arjan Oud en Karen van Dam. Bron: OU
Onrechtvaardigheid in organisaties: het spel of de knikkers?
Jef Syroit ging in zijn afscheidsrede in op wat de psychologie te zeggen heeft over onrechtvaardigheid in organisaties. Gaat het om het spel? Of gaat het om de knikkers? Bron: OU


Registerpsycholoog NIP/  Arbeid & Organisatie
Bent u het al?

Tot 1 september 2012 geldt de overgangsregeling voor aanmelding. Mis die niet!
 

Call for papers
 • WAOP Conference 2012
  Deadline Abstract Submission 1 juli 2012
 • EAWOP Confeence 2013
  Deadline Abstract Submission 30 september 2012
Het Berenschot leiderschapsboek - Naar een nieuwe visie op leiderschap en leiderschapsontwikkeling
Ber Damen met een nieuwe visie op leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Gebaseerd op een leiderschapsrelatie die adaptief, omkeerbaar en uitwisselbaar is.
Organisatieontwikkeling met Theory U - Hoe komen we de bocht door?
Praktische handvatten die aansluiten op 'Presence' van Peter Senge e.a. en 'Theory U' van Otto Scharmer. Vernieuwende inzichten in veranderingsprocessen.
Je werkt anders dan je denkt - Heb je zelf de touwtjes in handen?
Naomie Ellemers en Dick de Gilder deden onderzoek naar thema's waar iedereen die werkt mee te maken heeft, en ontzenuwen een aantal wijdverbreide misverstanden.
Focus op groepsdynamica
Kennis over hoe groepen functioneren en hoe ze zich ontwikkelen is onontbeerlijk voor iedereen die met groepen werkt. Praktijksituaties, onderzoeken en een vooruitblik.
Presenteren - Professionals aan het woord
De theorie over hoe je een speech of presentatie houdt in combinatie met de ervaring van de vijftien beste tv-presentatoren van Nederland.
Gedrag in organisaties
Guido Valkeneers biedt met dit boek een praktische en diepgaande introductie in de studie van menselijk gedrag in organisaties.
Op glad ijs
Modern leiderschap is ook het stevig leiding geven aan diversiteit. In de praktijk blijkt dit niet mee te vallen. Het is een kunst die je moet - en kunt - leren.
Bomen, bos en verantwoordelijkheid
Peter Ambagtsheer
Toen ik Psychologie ging studeren keek ik aanvankelijk met argwaan naar het bizarre taalgebruik en de wonderlijke statistische bewijsvoering van de 'psychologen'.
De psychologie van coaching (3)
Sandra Rethmeier
In een drieluik belicht Sandra Rethmeier drie aspecten van de psychologie van coaching. In deze A&O-items Psycholoog als coach.
Recessie en de A&O-psycholoog
Joke Tacoma
De recessie houdt aan. De consumenten houden de hand op de knip en de overheid bezuinigt. Wat kun je als A&O-psycholoog voor de organisatie doen?
Person Environment Fit
Bert Westerhuis
Hoe voelt het als je met je linkervoet in je rechterschoen stapt en met je rechtervoet in je linkerschoen? Niet lekker. Een misfit dus. Zo voelt het ook als je baan niet bij je past en andersom. 

INTERNETPUBLICATIES

 • Symposium Tegenwind doet de vlieger stijgen (NSPOH)
  22 juni 2012: Utrecht 
 • IWP International Conference 2012
  26-28 juni 2012: Sheffield, UK
 • EAWOP Small Group Meeting - Advances in the Psychology of Entrepreneurship
  29 juni-1 juli 2012: Sheffield, UK
 • The 8th Conference of the International Test Commission (ITC)
  3-5 juli 2012: Amsterdam
 • 30th International Congress of Psychology (ICP)
  22-27 juli 2012: Kaapstad, South Africa
 • Equality Diversity and Inclusion Conference 2012
  23-25 juli 2012: Toulouse Business School, Frankrijk
 • Registerpsycholoog NIP/  Arbeid & Organisatie - ondersteuning bij registratie
  29 augustus 2012: Utrecht
 • Intervisiebijeenkomsten Mediation Arbeid & Organisatie NIP
  13 september en 22 november 2012: Utrecht 
 • Jaarcongres HRM in de Zorg
  18  september 2012: Nijmegen
 • 1st EAWOP WorkLab
  4-6 oktober 2012: Helsinki, Finland
 • EAWOP Small Group Meeting - Bridging the Great Divide
  27-29 oktober 2012: Varenna, Italië
 • HRM praktijkonderzoekscongres - HRM onder Nieuwe Arbeidsverhoudingen
  2 november 2012: Utrecht 
 • WAOP Conference 2012
  23 november 2012: Groningen 
 • 16th Congress of the European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP)
  22-25 mei 2013: Münster, Duitsland
 • The 13th European Congress of Psychology (ECP)
  9-12 juli 2013: Stockholm, Zweden
Nascholing voor organisatieadviseurs en coaches RINO Noord-Holland
De RINO Noord-Holland biedt een samenhangend scholingspakket aan voor organisatieadviseurs en coaches. Kenmerkend voor alle activiteiten is de toepassing van psychotherapeutische expertise in de organisatieadvies- en coachpraktijk. Leden van het NIP en de Ooa krijgen korting op alle activiteiten.
Bij- en nascholen bij de NSPOH
De NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) biedt actueel onderwijs voor alle disciplines in de occupational health. Het onderwijs varieert van klinische onderwerpen tot organisatie- en beleidsadvies, gericht op uw dagelijkse praktijk en uw persoonlijk functioneren.
Executive opleiding Coaching en Consulting in Context (USBO)
September 2012 start het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO), academisch kenniscentrum Universiteit Utrecht, met de executive opleiding Coaching en consulting in context - Theorie en praktijk van werken met onbewuste dynamiek in organisaties. Leden van de NIP-sector A&O en WAOP krijgen € 1000,- korting bij deelname.