algemeen
nip
waop
       

NIEUWSBRIEF ARBEIDS- & ORGANISATIEPSYCHOLOGIE
Jaargang 7 - nr. 3 - juni 2009


Dalende IQ-koersen (Bas Kok)

Reactie Philip Schut

Intelligentie kent vele terreinen
'
Wie qua karakter zeer grondig, planmatig, weloverwogen, wilskrachtig en open-minded is ingesteld, kan uiteindelijk een zeer intelligente denker worden. Wie bovendien goed is in contacten leggen en mensen beïnvloeden, wordt met gemak hoogleraar.'

Met deze uitspraken wekt Bas Kok wel heel erg de indruk dat intelligentie (in algemen zin!) ontwikkelbaar is, zeker voor de leek. Iets wat nogal haaks staat op wat zijn beroepscollega's gezamenlijk propageren. Aangezien ikzelf ook een vakcollega van hem ben (ruim 12 jaar freelance gitp-er, af en toe ltp-er et cetera), snap en ken ik zijn dilemma. Intelligentie kent vele terreinen en die toevoeging/nuancering mis ik hier toch echt, om niet met mijn eigen testvak in de problemen te raken. Wat voor de discussie overigens heel goed en gezond is denk ik!

Zijn stukje lezend wil ik hem het volgende voorleggen:
Stel je voert een selectieassessment uit voor de functie van hoogleraar en die persoon voldoet aan de door jou omschreven juiste sociale en karakteromschrijving (hoge C, hoge O en effectieve sociale/communicatievaardigheden) met bijvoorbeeld een licht hbo-niveau (wat in mijn ervaring vrijwel hetzelfde is als mbo-plus, afhankelijk van de richting van je eindadvies).

Ik vermoed nadrukkelijk dat je dan vanuit je ltp-rol afradend adviseert, terwijl de strekking van jouw stukje in een andere richting wijst. Kortom, hoe zie je dat?

Philip Schut, Psycholoog NIP, Adviesbureau voor Personeelsbeoordeling & Persoonlijke Ontwikkeling.

Column Bas Kok (april 2009)
Naschrift Bas Kok (juni 2009)

Reageren? Mail naar A&O-items.