algemeen
nip
waop
       

NIEUWSBRIEF ARBEIDS- & ORGANISATIEPSYCHOLOGIE
Jaargang 7 - nr. 3 - juni 2009


Arbeidsmarkt 2009

Peter Ambagtsheer
Twee sollicitatiegesprekken stonden er voor vandaag. De manager en de P&O-consultant zouden dit varkentje wel even wassen. Het ging om een jongeman en een jongedame, ongeveer even oud, voor een functie in de dienstverlening.

De jongeman

Vertel eens, wat zoekt u in deze vacature?
Ik wil graag meer vrijheid, ik wil me ontplooien. In mijn huidige functie is de groei er wel zo'n beetje uit. Aan de beloning ligt het niet, die is wel in orde, maar ik heb alleen contact met interne medewerkers, ik zou meer naar buiten willen treden.

Waarom is die externe focus zo belangrijk voor u?
Ik heb het gevoel dat in mijn huidige functie mijn ontwikkeling wordt bedreigd. Mijn cheffin probeert me wel te prikkelen, ook wel met extra beloning, maar dat motiveert me niet meer.

Heeft u dan wel voldoende uitdaging in uw werk?
Nou, het is de laatste tijd natuurlijk erg rustig. Opdrachten komen er nog nauwelijks, en hoewel ik principieel tegen vet op de botten ben, lijkt mijn cheffin zich daar weinig om te bekommeren. Ik voel me overbodig, maar mijn cheffin denkt er anders over. Ook dat is een reden om het eens buiten de deur te gaan zoeken.

Wat bracht u ertoe om bij uw huidige werkgever te solliciteren? Zou u die fout nog eens maken?
De voorwaarden leken aantrekkelijk, maar na de proeftijd veranderde er van alles. Mijn vrijheid werd ingeperkt. In mijn taakomschrijving werd gesneden. Ik moest resultaten bijna dagelijks laten toetsen. Eerlijk gezegd, zag ik er nog wel een uitdaging in om resultaten niet te halen. Gewoon als een soort protest. Mijn cheffin kan daar moeilijk tegen en krijgt een slecht humeur. Ik let nu beter op met wie ik te maken krijg. En val minder voor de aantrekkelijke buitenkant, of de beloning alleen.

In welke richting wilt u zich ontwikkelen?
Ik wil mij in eerste instantie mobieler maken, daarna de verantwoordelijkheid voor een groter gebied. Nu geef ik nog geen leiding, maar op operationeel gebied denk ik dat ik het beter kan dan mijn huidige leidinggevende. In die richting wil ik mij wel ontwikkelen.

Hoe denkt u over werken in teamverband?
Nu werk ik bijna dagelijks samen met één medewerker. Zij helpt mij met zaken waar ik niet uitkom, de verstandhouding is uitstekend. Ik zou er graag iets tegenover stellen, maar mijn functie en mijn cheffin staan het mij niet toe. Werken in bilateraal teamverband zou mij heel welkom zijn. Soms legt mijn bazin me echt het vuur aan de schenen. Dan is het fijn om op collega's te kunnen terugvallen.

Hartelijk dank, mijnheer, we zullen laten horen wat we ervan vinden.

De man loopt naar buiten het park in en ploft neer op een bankje, genietend van zijn vrijheid en de zon.

De jongedame

Vertel eens, wat zoekt u in deze vacature?
Allereerst, ik meende in het park een bekende te zien zitten, kan dat kloppen?

Hoe ziet hij er uit?
Hoe zal ik het zeggen... aan de mollige kant...

Misschien de sollicitant van daarnet?
O... in dat geval zal ik maar niks zeggen... we werken wel eens samen.

Vertel eens, wat zoekt u in deze vacature?
Ik denk dat ik aan een nieuwe uitdaging toe ben. Tot dusver heb ik mij in de schoonmaak nuttig gemaakt, maar ik ben daar uitgeleerd. Ik zie erg uit naar een betere relatie met mijn leidinggevende en naar meer ruimte om als team voor resultaten te gaan. Daarbij denk ik meer aan een rol in bijvoorbeeld de keuken.

Waarom is dat resultaat zo belangrijk voor u?
Ach, in eerdere situaties heb ik anderen al vaker op het spoor naar goede resultaten gezet. Dat gaat me goed af, maar op een gegeven moment blijken keuzes toch ongelukkig uit te pakken. Dan denk je: ons doel is bereikt, maar nu blijkt dat ik toch nog teveel op de eerste indruk ben afgegaan en blijft er van het resultaat weinig meer over. Ik wil nu meer doorstoten naar een echt plezierige, uitdagende job. Niet dat mijn baan nu niet uitdagend is, integendeel, maar plezier ontbreekt wel een beetje.

Dus u heeft wel voldoende uitdaging in uw werk?
Niet het soort uitdaging dat ik zoek. Nu probeer ik meer te overleven, ik wil ook groeien en mij ontwikkelen. En dan liefst in teamverband, zoals staat in de advertentie.

Wat bracht u ertoe om op uw huidige baan te solliciteren? Zou u die fout nog eens maken?
Ik was - overigens niet als enige - al langer op zoek naar een plek; en toen ik het aanbod van mijn huidige werkgever zag, dacht ik echt: dit is het helemaal. Geweldige voorwaarden, om te smullen gewoon. Ik heb me er in het begin helemaal in laten gaan. Pas later bleek dat mijn leidinggevende wat nadelen had.
Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat er een nogal sterk verloop was onder het personeel. Waar mijn voorgangers gebleven zijn, is mij nog steeds een raadsel. Mijn cheffin doet er heel geheimzinnig over. En ik ben nieuwsgierig van aard, maar ik ben er nog steeds niet achter waar de omzet vandaan komt. Waar de inkoop en grondstoffen van betaald worden. En wie de afnemers zijn. Ik houd niet van al die geheimzinnigheid. In dat soort zaken wil ik toch wel wat meer helderheid.

In dit stadium geven we sollicitanten nog niet zulke informatie prijs, maar u komt inderdaad wel nieuwsgierig over. In welke richting wilt u zich ontwikkelen?
Ik heb gemerkt dat ik in de praktijk de dagelijkse gang van zaken heel goed kan aansturen. Nu voel ik me teveel een assistent van mijn manager en sta ik niet achter al haar beslissingen en wensen; ik denk dat ik een betere manager zou zijn. Maar de dienstverlening ligt me wel.

Hoe denkt u over werken in teamverband?
Ik kan het personeel goed coachen en steunen. Zonder mij zou mijn collega het echt niet lang meer volgehouden hebben.

Moet uw leidinggevende rekening houden met uw ambities? Kunnen we uitsluiten dat u op diens stoel probeert te gaan zitten?
Ik ben natuurlijk ambitieus. In mijn huidige functie is de situatie echter anders dan hier, althans daar reken ik op. Bij mijn huidige positie sluit ik niet uit dat ik een keer in opstand kom. Bij dit bedrijf hoop ik het te voorkomen.

‘Wat vinden we ervan?’, vraagt de manager aan de P&O-consultant. ‘Ik aarzel. Laten we ze maar afwijzen, er komen vast nog wel andere kandidaten.’

Intussen loopt de jongedame met gemengde gevoelens naar buiten. Wat een kritische vragen! In het park zit nog steeds iemand op het bankje. Inderdaad, het blijkt Hans, die somber voor zich uitstaart. Ze ploft naast hem neer. ‘Dag Hans.’ ‘Dag Grietje. Wordt het wat?’ ‘In elk geval beter dan met die heks! Als dit niet slaagt, moeten we echt van haar af, laten we daar eens een plan voor bedenken.’

Peter Ambagtsheer heeft een A&O-adviespraktijk Mentaspex te Apeldoorn.

Reageren? Mail naar A&O-items.