algemeen
nip
waop
       

NIEUWSBRIEF ARBEIDS- & ORGANISATIEPSYCHOLOGIE
Jaargang 6 - nr. 3 - juni 2008


Gezakt voor het assessment

Peter Ambagtsheer
Pieter is boos. Natuurlijk heeft ZorgVuldig het mis. Zijn baan gaat niet door. Hij spuit zijn gal bij zijn vrienden
.

Korte tijd later solliciteert hij bij een ander bedrijf. Ook nu 'dringt hij door' tot het assessment, maar bij een ander bureau, Goed&Grondig. Ook hier 'slaagt' hij niet. Hij zou niet zo heel goed problemen kunnen oplossen, nogal onafhankelijk denken en zichzelf geregeld overschatten. Pieter is weer boos. Hij pakt thuis het eerste assessment erbij. Twee bureaus, twee uitslagen. Hij vindt het maar knap onprofessioneel. Bij zijn huisgenoten klaagt hij steen en been.

Hij houdt wel vol. Hij solliciteert bij een overheid. Men is onder de indruk van zijn presentatie en hij mag op assessment. Hij informeert of er alternatieven zijn maar daar steekt het hoofd P&O een stokje voor. Hij komt bij bureau ErVaren. Dat merkt op dat hij nogal oppervlakkig met problemen omspringt, te weinig werkt aan zijn draagvlak en zijn optimisme rondom zijn slagingskansen niet baseert op passende feiten. Pieter is zwaar op zijn tenen getrapt. Hij vraagt zich vertwijfeld af wat voor opleiding die assessoren volgen. Hij schrijft een boze reactie naar de assessor.

Pieter geeft niet op. Hij solliciteert bij een marketing bureau. Ook hier krijgt hij voor zijn presentatie de handen op elkaar. Een assessment is niet nodig. Zijn carrière gaat eindelijk beginnen. Echter, al na een maand staat hij weer op straat. Onvoldoende inhoudelijke inbreng, geringe creativiteit, moeite met opvolgen van instructies en beperkte samenwerking met collega’s. Daar staat hij dan. Woest van binnen over het onrecht dat hem voor zijn gevoel is aangedaan. Hij schrijft een brief aan een lokale krant. Gelukkig voor hem wordt die niet gepubliceerd.

Pieter komt via het CWI in contact met een logistiek bedrijf. Hij vindt zijn enthousiasme terug en hij mag weer op assessment. Alsof de duvel ermee speelt: de kritiek is niet van de lucht. Weinig grondige denkstijl, onvoldoende oog voor risico’s en moeite met het inwinnen van adviezen. Voor Pieter hebben de psychologen afgedaan. Hij kan er niets mee en boos gooit hij al zijn rapporten in de prullenbak. Bijna heeft hij die al geleegd, of hij ziet op weg naar buiten de postbode naderen met een brief. Hij keert op zijn schreden terug.

Een bedrijf heeft gereageerd op zijn cv en hij moet wel een test doen. Het betreft een computertest en die mag hij thuis doen. Zo vreselijk dom vindt hij zichzelf nu ook weer niet. Samen met een bevriende computerhobbyist en een slimme studievriend vullen ze de test in. Hij slaagt met vlag en wimpel. Hij wordt aangenomen en mag een initiële opleiding volgen. Binnen twee dagen staat hij weer op straat; voor de eerste twee dagtoetsen van de opleiding is hij met 'voetbaluitslagen' gezakt. Zijn protest dat het hier om onnodige 'struikelvakken' gaat, wordt verworpen. Hij loopt wekenlang rancuneus te zijn over de wereld die zo oneerlijk voor hem is.

Maar... Pieter wordt gered. Weer reageert een bedrijf op zijn cv. Weer maakt hij een assessment. Bureau Question&Answer nodigt hem uit. Pieter pakt de oude rapporten erbij en leest eens door wat ze nu over hem schreven. Hij ziet een trend. Hij neemt zich ditmaal voor bescheiden te blijven, goed uit te rusten, grondig na te denken over zijn werk en niet te hoog over zichzelf op te geven. Om fouten te voorkomen wil hij beter opletten wat anderen zeggen en hij stelt zichzelf ten doel de psycholoog voor zich te winnen. Het wordt best een gezellig assessment. Zo gezellig dat Pieter zijn ervaringen met de psycholoog deelt. Deze geeft hem een voorzichtig positief advies; de aandachtspunten laten zich raden.

Het blijft de vraag of Pieter zich realiseert hoeveel geld zijn potentiële werkgevers in hem gestoken hebben en wat deze onderzoeken eigenlijk voor hem hebben betekend. Al met al is er tussen € 10.000,- en € 15.000,- uitgegeven aan werk rondom Pieter (fee voor recruiters niet meegeteld) voordat hij zich enigszins leerde aanpassen. Zijn baan gaat hem nu niet gemakkelijk af, maar hij redt het wel.

Peter Ambagtsheer heeft een A&O-adviespraktijk Mentaspex te Apeldoorn.

Reageren? Mail naar A&O-items.