header

A&O-items februari 2017

Overleg

joke_tacoma Joke Tacoma
Ergens heeft het overleg me ingehaald. Ik was twaalf jaar coördinator van een intervisiegroep. De groep was de eerste tien jaar stabiel en de behandeling van intervisieonderwerpen kende regelmatig grote diepgang. Dat is verleden tijd.

Het begon met steeds meer leden die van overleg hielden. Eerst was ik daar wel een voorstander van. Toen iemand regelmatig niet deelnam aan de groep, heb ik zelf de overlegcultuur geïnitieerd door de groep te vragen wat we met haar gedrag aanmoesten. We hebben afspraken gemaakt, bijvoorbeeld vier van de vijf keer aanwezig zijn. Het voelde goed.

Maar wat als blijkt dat iemand zich niet aan die afspraken houdt? Dat ik haar voor de derde keer moet aanspreken op haar afwezigheid? Dan is voor mij de maat vol en vind ik dat ze de groep moet verlaten. De overleggers zagen dat anders: je moet begrip hebben, flexibel zijn, het gaat om de intentie om te komen.

Ik ben erin meegegaan, maar niet van harte. Toen de volgende zich niet aan de afspraken hield was het voor mij klaar: een rode kaart of ik ben geen coördinator meer. Een rode kaart was het gevolg, maar twee overleggers waren er niet en die wilden de rode kaart opnieuw ter discussie stellen. Ik ben dus geen coördinator meer, dit trek ik niet.

Een wisselend coördinatorschap is het gevolg. Ben ik een slechte leider? Ja, het is me niet gelukt de eenheid in de groep vast te houden. De veiligheid is weg. We hebben afspraken, maar als iemand zich daar niet aan houdt, moet je begrip hebben, flexibel zijn en zo nodig afspraken aanpassen. Volgens de overleggers. We zijn steeds minder aanwezig, de diepgang is weg. We overleggen meer dan dat we intervisie doen.

Ben ik ouderwets? Ik ben nog van afspraak is afspraak. Kinderen worden tegenwoordig met overleg opgevoed. Je moet het zelf weten. Kies maar. Als er geen kaders zijn, is de veiligheid weg en de keuzevrijheid oneindig. Keuzestress. Burn-out bij de dertigers. Eerlijk gezegd weet ik niet wat een goed alternatief is. Afspraak is afspraak heeft ook nadelen, daar kun je ook burn-out van raken.

Onze intervisiegroep is ter ziele, ik hoop dat de dertigers een oplossing vinden. Gelukkig is de werkelijkheid veel creatiever dan ik kan verzinnen.

Joke Tacoma is chemicus, psycholoog en eigenaar van Tacoma Coaching.

Reageren? Mail naar A&O-items.