algemeen
nip
       

NIEUWSBRIEF ARBEIDS- & ORGANISATIEPSYCHOLOGIE
Jaargang 14 - nr. 1 - februari 2016


Talentmanagement

Joke Tacoma
Wat een vreemd woord is dat eigenlijk: talentmanagement. Alsof je je talenten kunt managen. Vandaag ga ik doorzetten, morgen ga ik samenwerken.

Was het maar zo makkelijk. Je kunt natuurlijk bij bepaalde taken bepaalde talenten inzetten, maar dat is meestal onbewust. Een pianist denkt nooit: vandaag ga ik mijn talent voor pianospelen eens gebruiken.

Meestal vind je het talent dat je hebt geen talent. Het is dat anderen tegen je zeggen dat je dat hebt, maar zelf vind je het gewoon. En iets dat je gewoon vindt, manage je al helemaal niet.

Ik denk dat talent betekent dat iets je gemakkelijker afgaat dan anderen. Bijvoorbeeld tekenen. Dat wordt bij sommigen nooit wat, terwijl anderen schijnbaar moeiteloos iets moois op papier zetten. Of hebben ze veel geoefend, en zitten ze over de 10.000 uur van Gladwell?
 
Eerlijk gezegd denk ik dat talent niet aangeboren is, maar het resultaat van veel oefenen. Als je als kind iets leuk vindt om te doen, doe je het vaak en presteer je beter dan een ander kind. Positieve aandacht versterkt dit proces.

Ik gebruik het woord talent nooit. Wat ik wel doe, is samen met mijn klant kijken waar hij/zij zich positief onderscheidt van anderen. Dat kan een eigenschap of een vaardigheid zijn (samenwerken, leiderschap, autonoom) of iets dat in het leven van mijn klant is gebeurd en waar hij nu zijn voordeel mee kan doen.

Is eigenschap hetzelfde als talent? Eigenschap betekent eigen zijn aan iemand, het hoort bij jou. Je vrienden kennen je eigenschappen. Kun je eigenschappen managen? Nee, die heb je gewoon. Ik vrees dat mijn talent is dat ik talenten niet zie. Laat staan manage.

Joke Tacoma is chemicus, psycholoog en eigenaar van Tacoma Coaching.

Reageren? Mail naar A&O-items.