algemeen
nip
waop
       

NIEUWSBRIEF ARBEIDS- & ORGANISATIEPSYCHOLOGIE
Jaargang 10 - nr. 1 - februari 2012


Talent stelt eisen aan People Management

bernadette_janssenBernadette Janssen

 

 

Onderzoek wijst uit dat ook in barre financiële tijden Engagement erg belangrijk blijft. De vraag rijst hoe je Engagement in organisaties kan bevorderen.

Eind 2011 stond Engagement weer volop in de belangstelling in Nederland. Het jaarlijkse congres van het NVP in november werd hier zelfs aan gewijd. Waarom Engagement? Bij navraag bleek een onderzoek van de Boston Consulting Groep meegespeeld te hebben in de keuze van dit thema.

Onderzoek onder Europese HR-managers had uitgewezen dat Engagement een van de vijf belangrijke thema’s is op de agenda van HR-management, naast de altijd in de belangstelling staande onderwerpen als Talent Management en het Ontwikkelen van Leiderschap (eapm.org).

Ook andere recente bronnen geven aan dat ook in in barre financiële tijden Engagement erg belangrijk blijft. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat er een significant verband blijkt te bestaan tussen enerzijds het concurrentievermogen van een onderneming, anderzijds de bevlogenheid onder medewerkers (Arjan Eleveld, 2011).

De vraag rijst vervolgens hoe je Engagement in organisaties kan bevorderen. Zoals bekend onstaat Engagement niet altijd vanzelf, maar stelt eisen aan management. Hoe gaan succesvolle ordernemingen hier dan mee om?

Google is als werkgever beroemd om de gratis heerlijke maaltijden, massages op kantoor, kappers, belastingadvies en zwangerschapscursussen voor vaders. Toch blijkt uit een recente publicatie dat uitstekende arbeidsvoorwaarden alleen niet voldoende zijn om de beste en slimste werknemers ‘engaged’ te houden. Uit onderzoek blijkt dat de people manager die tijd maakt voor bilaterale gesprekken, problemen helpt op te lossen door de juiste vragen te stellen, interesse heeft in de medewerkers leven en loopbaan, belangrijker is.

Enerzijds opmerkelijk, anderzijds weer niet. Afgelopen jaren zijn hierover ook in Nederland onderzoeken gepubliceerd. Het blijkt dat een goede werkrelatie met de directe manager de beste waarborg is voor betrokkenheid en motivatie (Daniel Debow, 2011).

Een van de onderzoekers in Nederland is Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar Employability in Werkrelaties Universiteit van Amsterdam. Zij heeft in haar boek Tango op de werkvloer een aantal belangrijke immateriële aspecten beschreven die Engagement beïnvloeden, zoals: goed humeur op het werk, teamspirit, autonomie en een uniek taakelement; vakcompetentie, verbondenheid met mensen, sociale support waar nodig, ontspanning buiten werk.

Wat juist de Engagement verlaagt, zijn reorganisaties die de werkdruk zonder compensatie enorm verhogen. En natuurlijk pesten.

Bronnen

Bernadette Janssen Msc., Managing Consultant Valtera.
.
Reageren? Mail naar A&O-items.