Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie
Jaargang 10, nummer 2, april 2012

De noodzaak tot arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking staat volop in de aandacht. De nieuwe Wet werken naar vermogen is onderwerp van heftige discussie. De NIP-sector Arbeid & Gezondheid haakt daar op in. Met een groot congres: 'Psychologen voor Werken naar Vermogen'. Op 1 juni in Zeist. Keynotesprekers Jac van der Klink, Frans Nijhuis en Jaap van Weeghel. Panelleider Wilmar Schaufeli en dagvoorzitter Hans van Eck. Zie de A&G-congressite, die regelmatig wordt geactualiseerd.   

 

 

    verschijning
    & deadlines

    contact
    afmelden
    archief

'Meer H in strategisch HRM'
Oratie arbeidspsycholoog Marc van Veldhoven
Binnen het vakgebied van strategisch Human Resource Management (HRM) schiet de aandacht voor de individuele werknemer tekort. Door een brug te slaan met de arbeidspsychologie, kan een betere relatie gelegd worden met het individuele gedrag van de werknemer en hierdoor met de doelen van de organisatie. Dat betoogt Marc van Veldhoven op 20 april. Bron: TU 
Rouwenden hebben baat bij werk
Uit onderzoek van Joijce Neijenhuis blijkt dat het verrichten van arbeid tijdens een rouwperiode de werknemer helpt in het rouwproces. De steun van collega's en leidinggevende zijn voor de rouwende werknemer belangrijke krachtbronnen. Bron: 365.nl
Multiculturele bedrijven presteren beter
Bedrijven die divers zijn samengesteld en inspelen op de multiculturele omgeving, presteren beter. Zo blijkt uit onderzoek van Youssef Boutachekourt. Bron: P&O actueel.
Depressie - Biologische oorzaken of omgevingsinvloeden?
Marije aan het Rot van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-beurs voor onderzoek naar de invloed van zowel biologische als omgevingsfactoren bij het ontstaan van depressie. Bron: KVP
Ondersteunde medewerkers presteren beter

Het loont om te investeren in de ondersteuning van medewerkers, concludeert onderzoeker Eva Knies. Zowel medewerkers als organisatie plukken daarvan de vruchten, namelijk een hogere werktevredenheid en betere prestaties. Bron: UU

Virtueel experimenteren met engagement verhoogt productiviteit
Meer bevlogen werknemers, minder stress op de werkvloer en een beter bedrijfsresultaat. Dit klinkt als de wensdroom van iedere manager. 365, TNO, ING en Ranj lanceerden een serious game voor managers. Bron: 365.nl 
Persoonlijkheidstrek heeft invloed op grootte van meetfout
Dylon Molenaar onderzocht of bij mensen die verschillen op een psychologisch construct, eenzelfde hoeveelheid meetfouten wordt gemaakt bij het afnemen van de test. Bron: UvA
Het nieuwe werken niet voor iedereen een vooruitgang
Mensen die behoefte hebben aan structuur, profiteren niet van het nieuwe werken. Dat blijkt uit onderzoek van Marjette Slijkhuis. Werkgevers kunnen met het nieuwe werken minder besparen dan ze denken. Bron: RUG
Succesvol samenwerken vereist gemeenschappelijk belang
Samenwerking tussen zorg-, onderwijs-, en andere instellingen slaagt alleen als ze van elkaar afhankelijk zijn om een gemeenschappelijk doel te bereiken, concludeert onderzoeker Jelly Zuidersma. Bron: RUG
David van Lennep Scriptieprijs uitgereikt
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) voor de drie beste mastertheses op het gebied van arbeid, beroep en organisatie. Bron: innovatiefinwerk.nl

Uitnodiging
Bijwonen openbare rede prof. dr. Marc van Veldhoven, voorzitter WAOP

WAOP Conference 2012
Deadline abstract submission 1 juli 2012

 
52 patroondoorbrekende denktechnieken voor managers
Het is tijd voor nieuwe werkvormen die oude patronen doorbreken en tot nieuwe inzichten leiden. Frank Groot heeft daartoe 52 technieken verzameld en doorontwikkeld.
Gras groeit sneller door eraan te trekken!
Competentiemanagement staat bij veel organisaties voor modern, up-to-date HRM-beleid. Ton van Dongen en Harmen Rietman geven van bijna vijftig competenties de ontwikkelbaarheid, de persoonlijkheidskenmerken die belemmerend kunnen werken.
Straatwijs - Wat managers kunnen leren van de organisatieprincipes van de Maffia
Ex-maffioso Louis Ferrante vertaalt 'de gerijpte wijsheid van de straat' in 88 prikkelende managementlessen voor werknemers, managers, CEO's en ondernemers. 
Generaties! Werk in uitvoering - Hoe alle generaties onze cultuur veranderen
Aart Bontekoning beschrijft de kenmerken van de nu levende en werkende generaties. Hij maakt helder hoe het collectieve talent van alle generaties veel beter kan worden benut. 
Kwaliteitsselectie bij reorganisatie en collectief ontslag

In veel bedrijven worstelen managers en HR-specialisten met de vraag hoe zij de personele kant van reorganisaties en inkrimpingen het best kunnen aanpakken. 

Blauwe Bananen

Hoe creëer ik als dienstverlener unieke kernvaardigheden en onderscheidend vermogen? Of in termen van de titel van dit boek: Wat is uw blauwe banaan?

Echte leiders hebben een goed verhaal - Storytelling voor persoonlijk leiderschap

Wie als leider mensen wil raken, heeft een verhaal nodig met een glasheldere visie, een concrete vertaling van die visie en persoonlijke bouwstenen. Iedereen kan zo'n verhaal vertellen.

Nieuw! Nu nog nieuwer
Peter Ambagtsheer
Nee, het gaat niet om reclame voor een beter wasmiddel. Ook niet om gezonde drankjes voor ingewanden, evenmin om een politieke 'deal'. Maar om de aller-allernieuwste psychologische tests.
Psycholoog voor de klas (4)
Hoe houd je je zelfbeeld in stand?
Monique Bekker
Iedereen die lesgeeft of voor groepen staat kent het wel. Soms lijkt het helemaal vanzelf te gaan. Voor je het weet is de tijd om en kijk je terug op een geslaagde les of training. Helaas kennen we ook andere ervaringen.
De psychologie van coaching (2)
Sandra Rethmeier
In een drieluik belicht Sandra Rethmeier drie aspecten van de psychologie van coaching. In deze A&O-items Coach onder de loep.

INTERNETPUBLICATIES 


 

 • AI-congres
  25-28 april 2012: Gent, België
 • The 27th Annual Conference of the Society of Industrial and Organizational Psychology (SIOP)
  26-28 april 2012: San Diego, California
 • HRpraktijk Dag Werkgever van de toekomst... en de veranderende rol van HR
  8 mei 2012: Putten
 • Congres Gezond, Actief en Betrokken aan het Werk (Stichting Instituut GAK)
  9 mei 2012: Amsterdam
 • Workshops Motiverende Gespreksvoering (NIP-sectie T&O)
  10 of 11, 24, 25 mei, 1, 8 juni 2012: Utrecht 
 • Jaarcongres HRM in de Overheid
  24 mei 2012: Nijmegen
 • Intervisiebijeenkomsten Mediation Arbeid & Organisatie NIP
  31 mei, 13 september en 22 november 2012: Utrecht 
 • NIP A&G-congres 2012 Psychologen voor Werken naar Vermogen
  1 juni 2012: Zeist
 • 8th International Conference on Workplace Bullying & Harassment - Future Challenges
  12-15 juni 2012: Copenhagen, Denemarken
 • Symposium Tegenwind doet de vlieger stijgen (NSPOH)
  22 juni 2012: Utrecht 
 • IWP International Conference 2012
  26-28 juni 2012: Sheffield, UK
 • EAWOP Small Group Meeting - Advances in the Psychology of Entrepreneurship
  29 juni-1 juli 2012: Sheffield, UK
 • The 8th Conference of the International Test Commission (ITC)
  3-5 juli 2012: Amsterdam
 • 30th International Congress of Psychology (ICP)
  22-27 juli 2012: Kaapstad, South Africa
 • Jaarcongres HRM in de Zorg
  18  september 2012: Nijmegen
 • WAOP Conference 2012
  23 november 2012: Groningen 
 • 16th Congress of the European Association of Work and Organizational Psychology (EAWOP)
  22-25 mei 2013: Münster, Duitsland
 • The 13th European Congress of Psychology (ECP)
  9-12 juli 2013: Stockholm, Zweden
Nascholing voor organisatieadviseurs en coaches RINO Noord-Holland
De RINO Noord-Holland biedt een samenhangend scholingspakket aan voor organisatieadviseurs en coaches. Kenmerkend voor alle activiteiten is de toepassing van psychotherapeutische expertise in de organisatieadvies- en coachpraktijk. Leden van het NIP en de Ooa krijgen korting op alle activiteiten.
Bij- en nascholen bij de NSPOH
De NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) biedt actueel onderwijs voor alle disciplines in de occupational health. Het onderwijs varieert van klinische onderwerpen tot organisatie- en beleidsadvies, gericht op uw dagelijkse praktijk en uw persoonlijk functioneren.
Executive opleiding Coaching en Consulting in Context (USBO)
September 2012 start het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO), academisch kenniscentrum Universiteit Utrecht, met de executive opleiding Coaching en consulting in context - Theorie en praktijk van werken met onbewuste dynamiek in organisaties. Leden van de NIP-sector A&O en WAOP krijgen € 1000,- korting bij deelname.
Masterclass Arbeid & Gezondheid (CWG)
geaccrediteerd en met 15% korting
Centrum Werk Gezondheid organiseert voor de zevende keer de masterclass Gezondheidsmanagement. Start 7 juni 2012. De masterclass is geaccrediteerd voor A&O-psychologen (37,5 punten). NIP-leden krijgen 15% korting op de deelnameprijs.