algemeen
nip
waop
       

NIEUWSBRIEF ARBEIDS- & ORGANISATIEPSYCHOLOGIE
Jaargang 8 - nr. 2 - april 2010


Bijf zitten waar je zit

Joke Tacoma
In deze tijd worden veel mensen ontslagen. De achterblijvers wachten af. Welke aspecten kunnen hen helpen om wat bewuster en actiever in hun werk te staan?


Toegevoegde waarde

Organisaties letten nu extra op omzet, winst en kosten. Dat betekent dat iedereen, ongeacht de functie, moet weten wat zijn of haar toegevoegde waarde is. De toegevoegde waarde van een verkoper is bijvoorbeeld de omzet, van een productiemedewerker in één keer goed produceren, en een planner kan veel winst behalen door de voorraden te verlagen.

Flexibiliteit
Door reorganisaties is de kans groot dat de inhoud van het werk verandert. Bijvoorbeeld doordat het werk van de mensen die de organisatie verlaten verdeeld wordt over de achterblijvers. Deze moeten tijd vrijmaken om de nieuwe vaardigheden te leren en aangeven wat ze daarvoor nodig hebben. 'Dat kan ik niet', is niet aan de orde, het is zaak om te roeien met de riemen die je hebt.

Strategie
Afwachten is een strategie, maar het is beter om met een helikopterview naar de organisatie te kijken en mee te denken. Welke eenheden zijn winstgevend, wat onderscheidt het bedrijf van de concurrent? Deze afdelingen hebben de meeste kans om te overleven. Wat kan uitbesteed worden? Wat is geen core-business? Die afdelingen worden misschien afgestoten.

Goed functioneren
Mensen die goed functioneren maken de meeste kans om niet ontslagen te worden. Zij zijn het hardste nodig. Passend werk is hiervoor de beste garantie. Als het werk niet past, is de kans om ontslagen te worden een stuk groter. In dat geval is het beter om initiatief te nemen en meer passend werk te zoeken, desnoods met een jaarcontract.

Vaste baan
Een vaste baan is niet wat het lijkt. Het is niet zo dat iemand niet ontslagen kan worden. Het ontslag is alleen net wat lastiger dan bij een tijdelijk contract. Als een organisatie aan kan tonen dat het, bijvoorbeeld om deze recessie te overleven, nodig is mensen te ontslaan, dan gebeurt dat, vast contract of niet. Een vast contract biedt dus geen zekerheid.

Veranderingen
De wereld is in beweging en daardoor verandert het werk ook. Wie doet nog hetzelfde als tien jaar geleden? Door alle veranderingen zijn er veel mogelijkheden. Als iemand aangeeft waar zijn ambities liggen, bestaat de kans dat de organisatie er gebruik van maakt.

Toch ontslagen
Als iemand ondanks alle maatregelen toch ontslagen wordt, moet hij zich realiseren dat er buiten de organisatie nog volop mogelijkheden zijn. Hoe vreemd dat misschien ook klinkt. Bedrijven zitten altijd te wachten op personeel dat toegevoegde waarde heeft. Netwerken (praten met mensen die het werk doen dat jij graag wilt doen) vergroot de kans op passend werk. Die mensen weten als eerste dat er een vacature aan zit te komen en zullen de netwerker vragen te solliciteren als ze vinden dat die goed bij dat werk past. Daarmee is hij de enige kandidaat en bespaart hij de organisatie de rompslomp van een officiële sollicitatieprocedure.

Tot slot
Niets van wat hier boven staat is simpel in de praktijk te brengen. De beste stuurlui… Een actieve houding is, zeker in tijden van onzekerheid, de beste manier om werk te houden. De economische indicatoren wijzen weer op herstel, al is het nog broos. Er komen dus nog meer mogelijkheden om alle wensen te verwezenlijken.

Joke Tacoma is chemicus, psycholoog en eigenaar van Tacoma Coaching.

Reageren? Mail naar A&O-items.