Beste collega,


De voorbereidingen voor het NIP A&O-congres 2015 zijn nog steeds volop in gang. Via de congressite kunt u zich aanmelden. Zie ook de Oproepen. In deze herfsteditie de Miljoenennota 2016 met de belangrijkste maatregelen op een rij. Ana Bloemraad start met een serie interviews onder de noemer Meet the Expert. Peter Ambagtsheer beschouwt psychologen middenin een moreel experiment, hij houdt zijn hart vast. Sandra Rethmeier ziet graag een vereniging voor alle psychologen. Tanya de Wit bepleit het exitgesprek en Godfried Westen vindt vergaderen soms politiek bedrijven.


De redactie


-
-


A&O-congres 2015 - De toekomst van werk
MELD U NU AAN!
  • Een blik op mens en organisatie
  • Op 10 november 2015 in Utrecht
  • Met keynotesprekers David Drake en Naomi Ellemers
  • Bezoek de Congressite regelmatig voor de meest actuele informatie
  • En MELD U NU AAN!


Week van de werkstress! A&O-ers, pak je kans!

Vanaf 2014 voeren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Nederlands Focal Point voor veiligheid en gezondheid op het werk een campagne over psychosociale arbeidsbelasting met de titel Herken de druppel: check je werkstress. Het NIP is bij deze campagne aangesloten als kennispartner. Bron: NIPMiljoenennota 2016: de belangrijkste maatregelen op een rij

De afgelopen week lekte bijna de gehele inhoud van de Miljoenennota uit, met daarin de plannen van het kabinet voor komend jaar. Vandaag bood minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) 'het koffertje' officieel aan. Bron: nrc.nl Behandel je carrière als een startup - ontwikkel vertrouwen bij onzekerheid

Yuval Engel identificeerde antecedenten en mechanismen die ondernemers in staat kunnen stellen om effectiever te functioneren bij onzekerheid. Bron: VUArbeidsethos

Kirsten Stam heeft zich gericht op het onderzoeken van de mate waarin mensen werken als een morele plicht zien, ook wel aangeduid als arbeidsethos. Bron: Tilburg UniversityCarrière Portfolio's dichten kloof vraag en aanbod op arbeidsmarkt
Op de hedendaagse arbeidsmarkt sluiten vraag en aanbod steeds slechter op elkaar aan. Door gebruik te maken van digitale Carrière Portfolio's kan deze mismatch verholpen worden, stelt Ronald Lievens. Bron: Tilburg University


Samenwerking of botsing als generatie Z tot de arbeidsmarkt toetreedt?
Meer dan de helft van de werknemers (52%) zegt dat hun werkgever er niet in slaagt aan de behoeften van werknemers uit verschillende generaties te voldoen. Bron: Managersonline


Stress beïnvloedt vrouwelijke levensverwachting

Het verschil in levensverwachting tussen de beide geslachten neemt gevoelig af. Dat heeft in belangrijke mate te maken met het feit dat de moderne vrouw constant dient te proberen haar professionele carrière met de organisatie van het gezin  te combineren. Bron: express.beOptimist is het best gewapend tegen online pesterijen
Werknemers met een optimistische levensvisie zijn beter gewapend tegen de stress van online pesterijen op de werkvloer dan collega's die zich pessimistisch opstellen. Bron: express.be


Werken aan de robotsamenleving
De arbeidsmarkt zal steeds meer beïnvloed worden door robots. Hoe moeten we daar als samenleving mee omgaan? Dat is in het kort de samenvatting van het rapport 'Werken aan de robotsamenleving: visies en inzichten uit de wetenschap over de relatie technologie en werkgelegenheid'. Bron: Rathenau Instituut

Ding mee naar de David van Lennep Scriptieprijs 2015
Jaarlijks reikt de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) de David van Lennep Scriptieprijs uit. Deze wordt toegekend aan uitzonderlijk goede MA-theses op het terrein van de psychologie van arbeid, beroep en organisatie. Bron: NSvP.  Call for abstracts/papers/proposals etc.


NIP-A&O-congres 2015 - Oproep workshops
Lever je workshopvoorstel NU in!
Via CongresAenO@psynip.nl


NIP-A&O-congres 2015 - Oproep posters
Deadline concept: 21 september 2015

EAOHP Conference 2016
Deadline submissions: 18 september 2015

Wellbeing at Work (TNO/VUumc)
Deadline abstracts: 15 november 2015
De
NIP Boekenclub is een initiatief van het NIP en Boom Psychologie. NIP-leden krijgen speciale korting op een selectie vakliteratuur.

LOG IN
Je Binnenste Buiten - Over professionele identiteit in organisaties
In dit boek verkennen de auteurs praktijkvraagstukken rondom professionele identiteit en beschrijven ze wat een professional nu eigenlijk is en welke dilemma's deze tegenkomt.


De opbrengst van creativiteit
Jan van Dingstee doet onderzoek naar de essentie van creativiteit in de kunst en biedt psychologische bespiegelingen over de fascinerende strijd en drijfveren van de kunstenaar.


Human Resource Management
Filip Lievens zet de essentiële technieken van HRM op een rijtje in deze volledig geactualiseerde editie van het succesvolle handboek 'Human Resource Management'.


NIPS, evenwichtig denken, doen en zijn
Denken en doen gaan in dit boek gesprekken aan. Een derde - vaak verwaarloosde - partner wordt er uitdrukkelijk bij betrokken: het zijn.


Handboek Conflictmanagement
In tijden van grote veranderingen moeten organisaties om kunnen gaan met spanningen, wrijvingen en tegenstellingen. Directie en management moeten daarom beschikken over fundamentele kennis en vaardigheden van conflictoplossing.


Schaamteloos delegeren - De belangrijkste geheimen voor groei door je team te professionaliseren
Delegeren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die moderne leiders, directeuren, managers en ondernemers nodig hebben. Maar er wordt nog veel mee geworsteld. 


Vrouwen bluffen niet - En 14 andere onmisbare inzichten voor mannen
Het spel op de werkvloer wordt door vrouwen anders gespeeld dan door mannen. En dat leidt regelmatig tot verwarring of irritatie.


BOEKEN - ENGELS
.................................................................


Longitudinal Research in Occupational Health Psychology
Edited by Toon W. Taris (2015). Routledge.Fit Mind, Fit Job: From Evidence to Practice in Mental Health and Work
OECD (2015). Paris: OECD. De achterkant van de maan

Peter Ambagtsheer

Nederlanders staan er niet zo gunstig om bekend. Het wapperende wijsvingertje. Wij weten hoe het moet en wijzen graag onze medemens op normafwijkend gedrag. Graag meten we breed uit hoe het fout kan gaan. 


MEET THE EXPERT

..................................................................


Arco Poot, testpsycholoog op het vlak van assessment, beroeps- en studiekeuzeadvies


Onder de noemer Meet the Expert interviewt Ana Bloemraad professionals, onder meer op het gebied van Arbeid- en Organisatiepsychologie.


Toegepaste psycholoog bij het NIP - Kinnesinne of gezonde weerstand

Sandra Rethmeier
De toegepaste psychologen rukken op. Ze nemen de markt van die andere psychologen over. Wie zijn die toegepaste rakkers dan? En wie zijn die andere psychologen dan?De psychologie van standpuntbepaling en beslissen

Godfried Westen

In veel bedrijven worden besluiten genomen of op zijn minst bekrachtigd in onder andere management- of teamvergaderingen. Daarbij zie je stereotype patronen ontstaan. Soms lijkt vergaderen op politiek bedrijven. Welke gevolgen heeft dit voor de inhoudelijke kwaliteit van besluitvorming?


Waarde exitgesprek voor preventief verzuimbeleid

Tanya de Wit

Ik kom ze veel tegen in mijn praktijk. Bij driekwart van de cliënten die op zoek zijn naar een andere baan, speelt een of andere vorm van werkstress een belangrijke rol in hun motivatie om te vertrekken...

INTERNETPUBLICATIES

..................................................................


Vraag naar arbeid 2015. Opvattingen en gedrag van werkgevers ten aanzien van actuele arbeidsmarktthema's.

Echtelt, P. van, Schellingerhout, R. & Voogd, M. de (2015). Den Haag: SCP.


Het domein waar werk en privé vrolijk door elkaar lopen

Hillege, K. & Verbaarschot, M. (2015). Personeelbeleid, 4, 41-43.

Literatuur


Discriminatie in de wervings- en selectiefase. Resultaten van 'virtuele' praktijktests.

Onderzoek Panteia (2015) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Goed HR-beleid maakt kloof tussen vast en flex kleiner.

Hillege, K., Verbaarschot, M. & Westen, G. (2015). Goed HR-beleid maakt kloof tussen vast en flex kleiner. Personeelbeleid, 3, 24-25. | Literatuur.


Viewpoint: Are Amazon's feedback tactics unusual?

Peter Fleming, BBC Magazine, 22 August 2015.


Kritische succesfactoren van een online interventie voor werklozen met common mental disorders.

Lagerfeld, S.E. & Bennenbroek, F.T.C. (2015). Onderzoek Zinziz gerealiseerd met subsidie UWV.


Scholingsagenda NIP

In de scholingsagenda vindt u een overzicht van cursussen, symposia, workshops, lezingen, studiedagen en individuele nascholingen. Deze zijn alle geaccrediteerd voor de registratie en/of herregistratie in de registers Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP en Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP.


Accreditatieverzoek indienen
Wilt u als aanbieder van bij- en nascholingsactiviteiten een accreditatieverzoek indienen? Dat doet u heel eenvoudig online.

Workshop Een dag in het leven van een Coach, Trainer, Adviseur (NIP T&O)
1 oktober 2015: Utrecht.

State of the Art lezing en Sinbad onderscheiding (NIP Interculturalisatie)
8 oktober 2015: Utrecht. Accreditatie aangevraagd bij NIP-A&O en NIP-A&G.

Tweedaagse masterclass Starten van een eigen praktijk (NIP)
9 oktober en 6 november 2015: Utrecht. Accreditatie aangevraagd bij NIP-A&O en NIP-A&G.

Studieavond A&O Mediation (NIP)
13 oktober 2015: Utrecht. Accreditatie aangevraagd bij NIP-A&O en NIP-A&G.

WEBSITES ARBEID & ORGANISATIE NIP
...........................................................................................

Bezoek regelmatig onderstaande websites voor de meest actuele informatie!

Projectgroepen A&O
De projectgroepen van de NIP-sector Arbeid & Organisatie ontwikkelen onder andere kennis over de thema's: work-lifebalance, duurzame inzetbaarheid en persoon-organisatie fit. Hun kennis willen zij graag via deze website met u delen.

Toolbox Werk en Psychische klachten
Het werk is een belangrijke context om mee te nemen in de behandeling en begeleiding van mensen met psychische klachten. Deze toolbox biedt hiervoor praktische tools zoals vragenlijsten, checklisten en voorbeelden. De toolbox is ontwikkeld door de NIP-sectie Arbeid & Gezondheid en LVE (eerstelijnspsychologen).Registratieregelingen Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP en Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP

Onderstaande websites bieden uitgebreide uitleg over de twee registraties en een overzicht van de registratie-eisen.

>>> Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP 
>>> Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP