Beste collega,


Het bestuur van de NIP-sector A&O kent een nieuwe voorzitter: Pascale Le Blanc heeft het stokje overgenomen van Fred Zijlstra. Drie projectgroepen A&O NIP ontwikkelen kennis over de thema's Persoon-Organisatie Fit, Work-Life Balance en Duurzame Inzetbaarheid > zie de website. Peter Ambagtsheer stelt 'de praktijk' van Sinterklaas aan de kaak, Sandra Rethmeier ziet voor A&O-psychologen een megawerkterrein, Monique Bekker gaat op zoek naar talenten. En natuurlijk in deze laatste editie van dit jaar weer de oproep aan psychologen om zich volgend jaar 'met de pen' te presenteren.


De redactie


-
-

Wisseling van de wacht binnen bestuur Sector A&O NIP
Na zes jaar voorzitter te zijn geweest van de NIP-sector A&O heeft prof. Fred Zijlstra zijn voorzittershamer aan dr. Pascale Le Blanc overhandigd. Voor de samenstelling van het huidige bestuur...


Winnaars NIP A&O Scriptieprijs 2013
Op 20 september vond de uitreiking plaats van de NIP A&O Scriptieprijs 2013. Fleur Sikkema (Universiteit Utrecht) won de eerste prijs. Ayse Tas (Universiteit van Amsterdam) en Aniek Verschuren (Tilburg University) ontvingen respectievelijk de tweede en derde prijs.


De toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg in Nederland
Een korte notitie naar aanleiding van het verzoek van de SER aan het NIP om haar visie op de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg in Nederland. Dit ter voorbereiding van een advies van de SER over dit onderwerp op verzoek van minister Asscher van SZW.

Bijdrage NIP aan Europees project

Het NIP neemt deel aan het project JOINT ACTION on mental health workplaces. Dit project dat door TNO namens de ministeries VWS en SZW wordt georganiseerd, beoogt op Europees niveau te komen tot een actieplan gericht op een betere 'mentale gezondheid op het werk'.Jaarplan 2014 online!
Het Jaarplan 2014 van de NIP-sector A&O staat online. Alleen toegankelijk voor NIP-leden (inloggen).

Langdurig ziekteverzuim vanwege psychische klachten kan omlaag
Door onderzoekers van de Universiteit Maastricht is een interventie ontwikkeld waarmee langdurig ziekteverzuim en depressie bij werknemers met een hoog risico voorkomen kunnen worden. Bron: UM

Klijnsma wil ook mensen met psychische problemen perspectief op werk bieden
Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft het startschot gegeven voor het project MMMensen met Mogelijkheden. Bron: NVP


Eerlijk zijn over toegevoegde waarde
Guido Heezen voegde aan de '7 geheimen van Beste Werknemers' nog een achtste toe. Bron: Effectory.


Zorgbestuurder bewaakt zachte waarden in tijden van harde concurrentie
Wilma van der Scheer concludeert dat ondanks de introductie van marktwerking, bestuurders van zorgorganisaties niet radicaal anders zijn gaan werken. Bron: EUR


De functie van creativiteit
Waarom investeren mensen tijd en moeite in creativiteit? Volgens Daniel Sligte hebben mensen twee belangrijke, en soms conflicterende motieven. Bron: UvA


Flexibilisering van arbeid vergroot ongelijkheid tussen laag- en hoogopgeleiden
Marloes de Lange verwacht dat steeds meer voornamelijk lager opgeleide jongeren in tijdelijke contracten en werkloosheid terechtkomen. De ongelijkheid tussen laag- en hoogopgeleiden neemt daarmee verder toe. Bron: RU

Auteurs gezocht voor A&O-items
De redactie van A&O-items zoekt voor 2014 weer NIP- en WAOP-leden die af en toe een artikel of column willen schrijven. Het gaat om actuele onderwerpen gerelateerd aan het werkveld van de A&O-psycholoog. Wilt u volgend jaar een bijdrage leveren, mail dan naar A&O-items.Deadline abstracts/papers
> IWP 2014
15 november 2013

> ICAP 2014 1 december 2013

> ECPP 2014 31 januari 2014


Mensen beoordelen voor HR-professionals
Schoonman heeft een  levendig overzicht geschreven over het beoordelen van mensen tijdens selectie en op het werk: het is solide onderbouwd en zit vol interessante voorbeelden.


Het et-cetera principe - Een nieuw perspectief op organisatieontwikkeling

De focus van verandermanagement verhult dat er in organisaties talloze ándere processen en dynamieken gaande zijn, die eveneens van grote invloed zijn op wat er gebeurt.50+ en afgeschreven
Hoe kan het zijn dat 50plussers, die vaak nog een derde van hun werkende leven voor zich hebben, niet meer gewenst worden door werkgevers, uitzonderingen daargelaten?


Een wereld van succes - Organiseren en managen van succes in de Nederlandstalige muziekbusiness
Dit boek laat zien dat in de muziekwereld succes gestoeld is op de input en het samenspel van alle betrokkenen, ongeacht hun formele onderlinge verhoudingen.


Energy Boost voor jezelf, je team en je organisatie - Presteren omdat je er zin in hebt
Ambities worden aangescherpt en de lat wordt steeds hoger gelegd. Tegelijkertijd moeten we ook creatief en innovatief zijn. Dit alles vergt veel energie van iedereen.


Alles wordt anders. Of toch niet? - Pijnlijke prognoses van 150 grootheden
De auteurs beschrijven uitgebreid hoe en waarom de werkelijkheid een andere wending nam. De toekomst laat zich immers het beste achteraf voorspellen.


De beste columns - 77 inspirerende columns over dromen, durven, doen op het werk en thuis
De beste columns van Ben Tiggelaar over werk en leven; menselijke zwaktes en sterktes; verandering en leiderschap.Lange Baarden

Peter Ambagtsheer

Sinterklaas is symbool voor de 'goed'heiligman die niets dan positieve dingen wil. Die het goed op heeft met de minder bedeelden in de samenleving. Maar deze herfst kreeg Sint als concept een luchtje. De arbeidsverhoudingen in zijn organisatie staan ter discussie.


De psycholoog voor de klas (7)
Monique Bekker
Als ik de columns en artikelen lees in A&O-items valt het mij op dat de inhoud zich vooral concentreert op medewerkers in de zakelijke sector. Er is echter ook een grote groep A&O/Sociaal psychologen die werkzaam is in de onderwijssector.


Frustratie en reflectie

Sandra Rethmeier

Tot mijn vreugde stond deze week in het FD een oproep aan de Rabobank tot kritische zelfreflectie! De directe aanleiding daarvoor ligt in frauduleuze financiële handelingen en manipulatie van de Libor-rente, niet zo fraai dus.


INTERVIEWS ..................................................................
Saskia de Bel: "Als we ons in tweeën konden splitsen..." (zouden we dan wél aan onszelf toekomen?)
Deirdre Enthoven (2013). Margriet 43(3), 54-58.

Cora Reijerse over talentmanagement: "Ben je een talent of heb je een talent?"
Simone Lensink & Marloes Levie (2013). Personeelbeleid 07, 10-12.


INTERNETPUBLICATIES
.................................................


Seksuele oriëntatie en werk. Ervaringen van lesbische, homoseksuele, biseksuele en heteroseksuele werknemers.
Lisette Kuyper (2013). Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Nationaal Salaris Onderzoek 2013.
Intermediair | Nyenrode Business Universiteit, 2013.

UWV Kennisverslag 2013-2.
Kenniscentrum UWV, 2013.

Study: Occupational health concerns: stress-related and psychological problems associated with work.
European Union, 2013.


Psychologie voor een betere wereld - Strategieën voor een duurzame actie
Nikki Harré & Lars Moratis (vertaling) 2013.Scholingsagenda NIP

In de scholingsagenda vindt u een overzicht van cursussen, symposia, workshops, lezingen, studiedagen en individuele nascholingen. Deze zijn alle geaccrediteerd voor de registratie en/of herregistratie in de registers Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP en Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP.


Accreditatieverzoek indienen
Wilt u als aanbieder van bij- en nascholingsactiviteiten een accreditatieverzoek indienen? Dat doet u heel eenvoudig online.

Loopbaancoaching met de rode draad
3-daagse Master Class: Narratieve Loopbaancounceling.
14, 15 en 16 november 2013: Groningen. Geaccrediteerd door NIP-A&O en NIP-A&G.

Workshop Social Media - Organisaties Zonder Muren (T&O NIP)
28 november 2013: Utrrecht. Accreditatie is aangevraagd bij NIP-A&O en NIP-A&G.

Nascholing voor organisatieadviseurs en coaches RINO Noord-Holland
De RINO Noord-Holland biedt een samenhangend scholingspakket aan voor organisatieadviseurs en coaches. Kenmerkend voor alle activiteiten is de toepassing van psychotherapeutische expertise in de organisatieadvies- en coachpraktijk. Leden van het NIP en de Ooa krijgen korting op alle activiteiten.

Bij- en nascholen bij de NSPOH
De NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) biedt actueel onderwijs voor alle disciplines in de occupational health. Het onderwijs varieert van klinische onderwerpen tot organisatie- en beleidsadvies, gericht op uw dagelijkse praktijk en uw persoonlijk functioneren.