Beste collega,


A&O-items opent dit jaar met een dubbelinterview van Pascale Le Blanc & Fred Zijlstra. Er zijn inmiddels ook weer twee nieuwe A&O-projectgroepen van start gegaan. Thema's: Profilering Registerpsycholoog en A&O-psychologie en toezichthouders in de zorg. Zie voor meer informatie de specialeprojectgroepenwebsite, die regelmatig wordt geactualiseerd. Peter Ambagtsheer steekt de A&O-psychologen het hart onder de riem; Mariska Prevaes vindt dat zij kunnen bijdragen aan een gezonde geest én een gezond lichaam; en Sandra Rethmeier schrijft: Er was eens een kok... die had een droom. Ik hoop dat ik hem mag coachen.


De redactie


-
-





Dubbelinterview Pascale Le Blanc & Fred Zijlstra

Le Blanc:
'Ik wil de wetenschap en praktijk nóg dichter bij elkaar krijgen. Er mag veel meer kruisbestuiving zijn.

Zijlstra: 'Als je laat zien wat het vak kan betekenen voor de maatschappij, help je ook de beroepsgroep.'
 


Nieuwe publicaties A&O-projectgroep Duurzame Inzetbaarheid
De A&O-projectgroep Duurzame Inzetbaarheid van het NIP publiceert regelmatig in het vakblad Personeelbeleid van de NVP. Onlangs zijn daarin weer twee artikelen van hun hand verschenen. Zie bij Actueel op de 'Projectgroepenwebsite'.


A&O Leergang II Bijeenkomst 4: MOTIVATIE
Het programma van deze dag is nog volop in ontwikkeling. Zie de 'Leergangwebsite' voor de laatste informatie en voor een impressie, verslagen en presentaties van de vorige drie bijeenkomsten.


Fouten maken is menselijk, fouten managen is wenselijk

Ondergeschikten denken positiever over leiders die aangeven dat fouten gemaakt mogen worden om er vervolgens lering uit te trekken, dan leiders die koste wat kost trachten te voorkomen dat fouten zich voordoen, aldus Nicoletta Dimitrova. Bron: VU



Ruim miljoen voor onderzoek naar gender en wetenschappelijke loopbaan
Bedrijfskundigen van de Radboud Universiteit hebben twee Europese subsidies gekregen voor onderzoek naar de rol van gender in wetenschappelijke loopbanen. Bron: RU

Vrijwilligerswerk kan ontwikkeling adolescenten ten goede komen
Anne van Goethem toont aan dat een wezenlijk aantal adolescenten bijdraagt aan de maatschappij door middel van vrijwilligerswerk. Het doen van vrijwilligerswerk lijkt hun eigen ontwikkeling ten goede te komen. Bron: UU

Werkgevers nemen afscheid van hiërarchie op de werkvloer
Steeds meer bedrijven willen niet meer volgens de traditionele 'organisatiehark' werken. Zij zetten daarmee in op sociale innovatie en zien hiermee hun resultaten toenemen. Bron: Managers Online


De staat van Het Nieuwe Werken
Terwijl Het Nieuwe Werken steeds vaker wordt ingevoerd en de definitie steeds herkenbaarder wordt, groeit de weerstand en neemt het enthousiasme af. Dit blijkt uit de Nationale Het Nieuwe Werken Barometer 2013. Bron: ERIM


Met z'n allen weer werken zonder zekerheid
Het aantal vaste arbeidscontractanten neemt af. Er komen steeds meer zelfstandigen, tijdelijke contracten en oproepcontracten. 'Het vaste arbeidcontracten en alle voordelen die daarbij horen was iets van de twintigste eeuw.' Bron: kennislink.nl


Kennisplatform Zonder wrijving geen glans
Onlangs werd het interactieve kennisplatform Zonder wrijving geen glans (ZWGG) gelanceerd. Het kennisplatform voor conflicthantering in de nieuwe tijd. Met praktijkvoorbeelden, resultaten van wetenschappelijk onderzoek, columns en tips & tricks die het nieuwe werken toepassen. Bron: ZWGG






Nooit af
Over 5 jaar is alles weer anders. Oplossingen gaan niet meer een generatie lang mee. Winnaars van de nieuwe economie zijn organisaties die denken in tijdelijke oplossingen.


Een zaak van zacht werken
Voor ondernemende creatieve mensen die eigenlijk geen tijd hebben om dit boek te lezen, omdat ze hard moeten werken.


Alles over talentmanagement - Topwerknemers binnenhalen en behouden
Elke organisatie heeft toptalenten nodig. Hoe trekt u die aan? En hoe houdt u ze betrokken en gemotiveerd?


Goede relaties werken zo! 5 principes om je persoonlijke en zakelijke relaties te versterken
In de top tien van geluk staan relaties steevast op de eerste plaats. Tegelijkertijd zijn het juist die relaties met anderen die in ons dagelijkse leven zo vaak voor problemen zorgen.


Coachen de oorlog verklaard - Begeleidingskundig manifest voor de 21e eeuw
Dr. Bert Coenen trekt in dit boek ten strijde tegen de devaluatie van het begrip 'coaching'. Het woord coaching lijkt tegenwoordig synoniem aan 'begeleiding'.


Passie als verdienmodel - Waar het hart vol van is... Inspiratie voor managers
Om managers inzicht te geven in dit proces en om hen te inspireren, verzamelde Yvonne 't Hart verhalen van werknemers met hart voor hun werk en laat ook leidinggevenden aan het woord.


Dansen op het ritme van de tijd
In het arbeidsproces hebben individu en organisatie hun eigen verantwoordelijkheid. Dat is waar het allemaal begint.


BOEKEN - ENGELSTALIG
.................................................


An Introduction to Contemporary Work Psychology
Eds. Maria Peeters, Jan de Jonge & Toon Taris.
'An Introduction to Comtemporary Work Psychology' is the first textbook to provide a comprehensive overview of work psychology.





Beeldvorming

Peter Ambagtsheer

Wij psychologen zijn trots op ons vak, op ons werk. De meesten van ons geven vanuit overtuiging aandacht aan cliënten en binnen het NIP werken we volgens hoge standaards. Helaas ziet de buitenwacht ons niet, zoals we onszelf graag in de spiegel herkennen.


De bijdrage van een gezonde geest aan een gezond lichaam
Mariska Prevaes
Onlangs is het Nationaal Programma Preventie 2014-2016 gestart om de gezondheid in Nederland te bevorderen of op peil te houden. Welke bijdragen kunnen psychologen leveren aan dit programma?


Dan toch maar liever een plofkip...

Sandra Rethmeier

Hoe een ethisch maatschappelijke discussie mensen motiveert hun droom waar te maken. Hoe de droom vervolgens aan diggelen gaat door de houding van diezelfde mensen. En hoe een psycholoog/coach daar weer werk aan overhoudt.



INTERNETPUBLICATIES
.................................................


Over verplichte passies en prestatiedruk: laat je niet opjagen!
Bart Cosijn & Anouk Eigenraam (2014). nrc.nl

High-fliers at risk of isolation and depression from internet addiction.
Sarah Knapton (2014). telegraph.co.uk

Hoe u een creatief bedrijf wordt. Of misschien liever niet.
Basti Baroncini (2014). innovatiefinwerk.nl

Brug.
Joke Tacoma. LoopbaanVisie, 2014-1.

Wat is coaching en werkt het?
Tim Theeboom, Bianca Beersma & Annelies van Vianen (2013). TvC, 3, 97-100.


Scholingsagenda NIP

In de scholingsagenda vindt u een overzicht van cursussen, symposia, workshops, lezingen, studiedagen en individuele nascholingen. Deze zijn alle geaccrediteerd voor de registratie en/of herregistratie in de registers Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP en Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP.


Accreditatieverzoek indienen
Wilt u als aanbieder van bij- en nascholingsactiviteiten een accreditatieverzoek indienen? Dat doet u heel eenvoudig online.

Materclass Coaching Supervision (T&O NIP)
6 maart, 10 en 11 april 2014: Utrecht. Accreditatie is aangevraagd bij NIP-A&O en NIP-A&G.

Professionaliseringslezing Dynamische Loopbanen (T&O NIP)
11 maart 2014: Utrecht. Accreditatie is aangevraagd bij NIP-A&O en NIP-A&G.

A&O-Leergang II-4 // Motivatie (MW&O NIP)
14 maart 2014: Kameryck. Accreditatie is aangevraagd bij NIP-A&O en NIP-A&G.

Workshop Kilian Wawoe: Prestatiebeoordeling en belonen in intercultureel perspectief
24 maart 2014: Utrecht. Accreditatie is aangevraagd bij NIP-A&O en NIP-A&G.

Masterclass Theory and Practice of Developmental Coaching (T&O NIP)
7 en 8 april 2014: Utrecht. Accreditatie is aangevraagd bij NIP-A&O en NIP-A&G.

Nascholing voor organisatieadviseurs en coaches RINO Noord-Holland
De RINO Noord-Holland biedt een samenhangend scholingspakket aan voor organisatieadviseurs en coaches. Kenmerkend voor alle activiteiten is de toepassing van psychotherapeutische expertise in de organisatieadvies- en coachpraktijk. Leden van het NIP en de Ooa krijgen korting op alle activiteiten.

Bij- en nascholen bij de NSPOH
De NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) biedt actueel onderwijs voor alle disciplines in de occupational health. Het onderwijs varieert van klinische onderwerpen tot organisatie- en beleidsadvies, gericht op uw dagelijkse praktijk en uw persoonlijk functioneren.